Lodziarnia to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc w okresie letnim, szczególnie uwielbiane przez dzieci. W upalną pogodę wiele osób właśnie tam szuka ochłody i spróbowania urozmaiconych smaków. Punkt z lodami może być zarówno stacjonarny (w lokalu), ale też mobilny. W jakie elementy należy wyposażyć stanowisko do produkcji lodów, aby zachwycać klientów smakiem?
Maszyny do produkcji lodów
Maszyna do lodów jest jednym z najważniejszych elementów każdej lodziarni. Przygotowanie lodów powinno odbywać się z zachowaniem jak najwyższej higieny pracy. Głównymi urządzeniami potrzebnymi do produkcji lodów są pasteryzator, sokownik, mikser i frezer. Każda z tych maszyn powinna być wykonana z jak największą precyzją, aby mogła być używana przez długi czas.
Dodatkowo ich obsługa nie powinna być skomplikowana, ani wymagać specjalnych umiejętności. Każde z tych urządzeń musi doskonale spełniać swoje funkcje, aby lody były smaczne i dobrze przygotowane. Idealnym rozwiązaniem są maszyny wielofunkcyjne, które pozwalają na przeprowadzenie różnych procesów produkcji lodów. Taka maszyna zaoszczędza miejsce w lokalu, a lody są przygotowywane szybciej. Dodatkowym autem jest szybsza obsługa klienta.
Czym kierować się przy urządzaniu lodziarni?
Najważniejszą rzeczą przy wyposażeniu lodziarni są dobre maszyny, które wyznaczają jakość produkcji lodów.
Jak mówi ekspert z firmy MK Komi: Dobra maszyna do lodów jest gwarancją sukcesu lodziarni. Najważniejszym aspektem przy jej wyborze jest jakość wykonania. Doskonałym wyborem są urządzenia wielofunkcyjne, które pozwalają na zaoszczędzenie czasu i miejsca, ale są także proste w obsłudze.
Rodzaje lodów
Przy planowaniu otwarcia lodziarni ważnym aspektem jest to, jakie lody będą serwowane. Najczęściej spotykane są lody gałkowe lub nakładane łyżką. Są sprzedawane w punktach mobilnych, jak i stacjonarnie w lokalu. Do ich sprzedawania potrzebna jest witryna z lodami, dzięki której klient może wybrać odpowiedni smak.
Niesłabnącą popularnością cieszą się także lody włoskie. Do ich produkcji używana jest maszyna do lodów typu soft. Lody typu soft powstają podczas procesu, w którym lody są schładzane w trakcie fazy wyciskania. Dodatkowo maszyna może mieć funkcje dodawania zmiksowanych owoców, aby klient mógł kupić lody nie tylko o klasycznym waniliowym smaku, ale też owocowe.
Wymagania sanepidu
Sanepid określił szereg elementów, które muszą znaleźć się w każdej lodziarni. Podłogi i ściany muszą być powierzchnią gładką oraz łatwo zmywalną. Tak samo jest z powierzchniami blatów. W każdym lokalu powinien znajdować się zlew do mycia drobnego sprzętu produkcyjnego oraz umywalka do mycia rąk, a przy niej mydło i ręczniki jednorazowe.
W każdym pomieszczeniu musi znajdować się wentylacja (tzw. kratka). Ważnym aspektem jest też wydzielenie miejsca do przechowywania przez pracowników odzieży, a także środków chemicznych.