Łyżka, nóż i widelec. Wybór wydaje się prosty i oczywisty, ale naprawdę nie zawsze taki jest. Czy wiesz, że w niektórych krajach, takich jak np. Tajlandia, w codziennym życiu nie używa się noża? Jest on uważany za narzędzie zbrodni i nie spotykany tak popularnie, jak u nas. Wynika to jednak również z innych upodobań kulinarnych w tym kraju. Jeśli jednak w domu nie jecie jedynie łyżką i pałeczkami, musicie przemyśleć wybór sztućców. Oto krótki instruktaż.
Jakich sztućców potrzebujesz?
Łyżka do zupy i do kawy, nóż i widelec? Wybór jest o wiele większy.
Łyżki – uniwersalne (stołowe), deserowe, do kawy, do herbaty, do sosów, do lodów, do sałatek i łyżka wazowa, czyli popularna chochla.
Widelce – uniwersalne (stołowe), sałatkowe, do deserów, do ryb, widelec półmiskowy i do przystawek, a także widelce specjalistyczne (do ostryg, steków czy homarów).
Nóż – obiadowy, do steków, do ryb, do masła i do sera.
Do tego zestawu mogą nam się przydać podwójne łyżki do sałatek, łopatki do ciast, szczypce do spaghetti, specjalne noże do pizzy czy przyrządy służące do jedzenia skorupiaków.
Materiał – jakie sztućce wybrać?
Najpopularniejsze surowiec to stal nierdzewna – sztućce z niego wykonane znajdziemy w większości domów. To stop żelaza, chromu i niklu w różnych proporcjach stopu. Osoby uczulone na nikiel powinny szukać takich sztućców, w których on nie występuje (18/0 lub 13/0), ale trzeba pamiętać, że wpływa to na żywotność tych produktów.
Inne materiały to srebro i złoto, które są bardziej ekskluzywne cenowo. Srebrne sztućce są tańsze od złotych, ale mają wiele wad – trzeba je pielęgnować w odpowiedni sposób, wycierać tylko miękkimi ścierkami, nie można używać do jajek i majonezu oraz myć w zmywarce.
Bardzo dobrej jakości sztućce wykonuje się również z tytanu, który wykazuje lepsze właściwości niż stal, a do tego jest lżejszy. Przez to jest również często polecany jako materiał w sztućcach turystycznych.
Wybierz sztućce dla swojej rodziny
Jeśli nie masz specjalnych wymagań i zależy Ci na uniwersalności, wygodzie i dobrej cenie warto przemyśleć kupno klasycznych sztućców wykonanych ze stali nierdzewnej. Gotowe komplety zazwyczaj zawierają po kilkanaście sztuk z każdego rodzaju, tak, aby nie było konieczności ich mycia po każdym posiłku. Poza wyborem rodzaju sztućców i surowca możesz rozważyć zakup sztućców ze ozdobną rączką, oksydowanych czy zdobionych, które będą pięknie wyglądać na rodzinnym stole.
Sztućce mogą pasować do zastawy lub domu
Klasyczne sztućce ze stali nierdzewnej pasują do wszystkiego, ale jeśli Twój dom i kuchnia jest urządzona np. w stylu skandynawskim można przemyśleć zakup sztućców z drewnianą rączką. Ostatnim krzykiem mody są sztućce w kolorze złota lub miedzi, szczególnie pasujące do czarnej zastawy. Do wyboru, do koloru!