Każdy przemysł potrzebuje maszyn, które pomogą pracownikom w najbardziej skomplikowanych i trudnych zadaniach. Kutry masarskie to profesjonalne urządzenia, przeznaczone do użytku w najróżniejszych zakładach przetwórstwa spożywczego. Zapewniają one niesamowitą efektywność, która jest niemożliwa do osiągnięcia bez takiego narzędzia. Dowiedz się, jak działają i gdzie wykorzystywane są kutry masarskie.
Do czego służy kuter masarski?
Kutry mogą okazać się bezcennym wsparciem przede wszystkim przy produkcji pasztetów oraz wędlin. Pozwalają uzyskać najwyższej jakości wyroby w bardzo krótkim czasie. Konstrukcja tych maszyn gwarantuje też pełne bezpieczeństwo i higienę przy produkcji żywności. Materiałami, które zazwyczaj używane są do budowy tych urządzeń, są stal nierdzewna i stal kwasoodporna. Zaokrąglone krawędzie oraz polerowane, pochylone powierzchnia umożliwiają też łatwe czyszczenie. Dzięki temu sprzęt może pozostać w pełni funkcjonalny przez długie lata.
Gdzie przyda się kuter masarski?
Jak sama nazwa podpowiada, kutry masarskie zostały stworzone z myślą o używaniu tej maszyny przede wszystkim w masarniach. Nie jest to jednak jedyne miejsce, gdzie takie wyposażenie może okazać się bardzo przydatne. Dobry kuter poradzi sobie z różnego rodzaju farszami mięsnymi, emulsjami tłuszczowymi, surowymi skórkami, serami, rybami czy też warzywami. Możliwości zastosowania są więc niezwykle szerokie. Dlatego te urządzenia sprawdzą się zarówno w dużych firmach przetwórczych, jak i w mniejszych zakładach garmażeryjnych czy firmach cateringowych. Wszystko zależy od dopasowania konkretnego egzemplarza.
Jaki kuter masarski wybrać?
Na obecnym rynku dostępne są najróżniejsze modele kutrów masarskich. Dzięki temu można bez problemu znaleźć urządzenie, idealnie przystosowane do konkretnej specyfiki pracy. Maszyny różnią się nie tylko ze względu na rozmiar, ale także parametry techniczne i różne dodatkowe udogodnienia. Głównym podział wyznacza jednak sposób działania. W ten sposób wyróżnić można:
- kutry przelotowe,
- kutry misowe,
- kutry próżniowe.
Mniejsze egzemplarze mają pojemność 10, 15, lub około 20 litrów, ale dostępne są także dużo większe sprzęty, których zbiornik może pomieścić nawet 550 litrów. Z łatwością idzie więc wybrać kuter do dużych ośrodków przemysłu spożywczego, ale także do małych lub średnich zakładów garmażeryjnych. Niektóre urządzeń są dodatkowo wyposażone w różne rozwiązania technologiczne takie jak:
- zintegrowana pompa próżniowa,
- hydrauliczny wyrzutnik produktu,
- pochłaniająca hałas osłona z przezroczystego tworzywa sztucznego,
- ładowarka do pojemników na mięso.
Gdzie kupować maszyny masarskie?
Kupując jakiekolwiek maszyny masarskie, należy kierować się przede wszystkim jakością wykonania. Warto zwrócić uwagę na markę danego urządzenia. Alpina, Laska czy Seydelman działają na rynku od wielu lat i mogą zaproponować nowoczesne, sprawdzone rozwiązania. Firma BMG trade w swoim asortymencie ma całą gamę różnych modeli kutrów masarskich, pochodzących tylko od zaufanych producentów. Może zaopatrzyć każdy zakład w sprzęt, który stanie się bezkonkurencyjnym wsparciem podczas codziennej pracy.