Większości z nas pewnie trudno jest wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez odpowiedniego sprzętu AGD. Dzięki urządzeniom takim, jak pralka, możemy utrzymać czystość i higienę w naszych czterech kątach. Aby jednak sprzęt AGD spełniał swoje funkcje, niezbędna jest jego regularna pielęgnacja. Urządzenia muszą być regularnie czyszczone za pomocą odpowiednio dobranych środków. Dowiedz się więcej na ten temat.

Pralka

Urządzenie mające bezpośredni kontakt z wodą są szczególnie narażone na powstawanie różnego rodzaju osadów i rozwój mikroorganizmów. Do takich sprzętów z pewnością należy pralka. Prawidłowa pielęgnacja pralki wymaga zadbania o kilka jej elementów. Trzeba pamiętać o zachowaniu czystości pojemnika, do którego wsypujemy proszek do prania i wlewamy płyn. Pojemnik ten należy raz na jakiś czas wyjąć i dokładnie umyć, używając środka grzybobójczego. Należy także zwrócić uwagę na filtr w pralce, w którym mogą zalegać różnego rodzaju zanieczyszczenia i drobne przedmioty, których nie wyciągnęliśmy z kieszeni ubrań przed praniem.

Lodówka

Regularnego i bardzo dokładnego czyszczenia wymaga także lodówka, mająca stały kontakt z żywnością. Urządzenie to powinniśmy myć przynajmniej raz w miesiącu. Do tego celu można użyć wody z dodatkiem mydła oraz sody oczyszczonej. Podczas czyszczenia lodówki nie powinniśmy pomijać żadnego z jej zakamarków. Trzeba pamiętać o umyciu miejsc, do których dostęp jest utrudniony: przestrzeni pod półkami, szufladami oraz uszczelkami. W szczególny sposób należy zadbać o agregat lodówki, który stanowi najdroższą, a zarazem najważniejszą część systemu chłodzącego. Zaleca się regularne czyszczenie rurek skraplacza. W tym celu najlepiej posłużyć się miotełką, która pozwoli na usunięcie kurzu, a następnie wyczyścić rurkę za pomocą odkurzacza.

Produkty spożywcze, które mogą być źródłem pleśni, powinny być regularnie usuwane z lodówki. Duże znaczenie ma także rozmrażanie urządzenia. Wystarczy półcentymetrowa warstwa szronu, aby lodówka zużywała znacznie więcej energii niż powinna.

Zmywarka

Nie należy także zapominać o zmywarce. Po każdym jej użyciu warto upewnić się, czy w filtrze i koszykach na sztućce nie osadziły się resztki jedzenia. Kilka razy w roku warto uruchomić program czyszczenia urządzenia. Do mycia zmywarki wykorzystuje się preparat odkamieniający. Po jego dodaniu uruchamia się pustą zmywarkę z nastawionym programem zmywania intensywnego w maksymalnej temperaturze. Zaleca się także częste czyszczenie filtra urządzenia, ponieważ zbierają się w nim resztki jedzenia.

Wybór preparatów do czyszczenia sprzętów AGD

Do czyszczenia sprzętów AGD należy wykorzystywać wyłącznie środki dostosowane do określonej powierzchni. Pracownik sklepu internetowego euro-drogeria.pl dodaje: Należy unikać agresywnych preparatów, które zawierają żrące kwasy, wybielacze lub chlor. Użycie nieodpowiednich substancji może bowiem skutkować zniszczeniem struktury zewnętrznej powłoki sprzętu. Przed zastosowaniem danego środka trzeba dokładnie zapoznać się z zaleceniami umieszczonymi na etykietce produktu.

Rodzaje środków czystości

Do mycia powierzchni sprzętów AGD można wykorzystać żele, mleczka, proszki, płyny i pasty oraz chusteczki nawilżone. Na uwagę zasługują produkty znanych i cenionych marek – takich, jak: Ajax, Seventh Generation, Astonish, Domestos, Cif, Bref, Buzzy, Clean, Vollglanz, Lovela, Pur.

Podczas czyszczenia lub odświeżania zmywarki sprawdzą się kapsułki, tabletki, czyściki, a także płyny oraz zawieszki zapachowe. Warto stawiać na preparaty takich marek, jak: Somat, Finish, Heitmann oraz Glanz Meister.

Wśród produktów przeznaczonych do pielęgnacji sprzętu AGD dużą popularnością cieszy się chemia z Niemiec.

Bardzo pomocne w pielęgnacji lodówki lub kuchenki są miękkie ściereczki z mikrofibry, które stanowią atrakcyjną alternatywę dla szorstkich gąbek. Są one wykonane z solidnych włókien. Pozwalają one na czyszczenie praktycznie każdej powierzchni. Gwarantują dokładne polerowanie i osuszanie. Zaletą ściereczek z mikrofibry jest także to, że nadają się do wielokrotnego użytku. Można je prać nawet w temperaturze 60 stopni Celsjusza.

Poprzedni artykułCo to są kasety aluminiowe i do czego są używane?
Następny artykułJak dobrze oświetlić kuchnię?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj