Każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek wypełniać zalecane normy sanitarne, zresztą trudno się spodziewać tłumu gości w miejscu, które jest zwyczajnie brudne. Ręczne mycie powoli odchodzi do lamusa, ludzi coraz częściej zastępują profesjonalne zmywarki. Dlaczego to tak dobre rozwiązanie?

Szybkość i wydajność

Dobrej jakości zmywarka gastronomiczna w ciągu jednej godziny może umyć nawet kilkadziesiąt partii naczyń i sztućców – pracownik fizyczny, choćby nie wiadomo jak zręczny, nie osiągnie takiego wyniku. Do tego maszyna jest bardziej bezpieczna, ponieważ ryzyko stłuczenia naczyń jest minimalne, występuje co najwyżej tylko przy ładowaniu i opróżnianiu zmywarki, a nie podczas samego czyszczenia.

Samo mycie przebiega znacznie sprawniej niż w wydaniu manualnym. Profesjonalna zmywarka ma ogromną moc i silny strumień wody, dzięki czemu również te trudne zabrudzenia udaje się usunąć w krótkim czasie, a parametry czyszczenia są tak dobrane, by nie uszkodzić powierzchni szkła i nie porysować metalu. Warto też wspomnieć o energooszczędności takiego mycia – dobrej klasy zmywarki zużywają mniej wody niż robi to człowiek podczas mycia ręcznego.

Wszystko idealnie czyste

Cykl mycia zmywarki gastronomicznej jest bardzo krótki, co pozwala na bieżąco dostarczać czyste naczynia. Warto wiedzieć, że popularne wyparzarki to jeden z gastronomicznych mitów. Gdy słyszymy to hasło, powinna nam się zapalić żółta lampka. Profesjonalne środki chemiczne zapewniają niezawodną czystość i higienę naczyń – nie ma wiec konieczności ich dodatkowego wyparzania.

Do mycia w zmywarkach używa się specjalnych detergentów, które sprawnie usuwają wszystkie zanieczyszczenia i nabłyszczają powierzchnię, więc mimo bardzo częstego używania i mycia naczynia zachowują estetyczny wygląd.

Czy warto wydać więcej na profesjonalny sprzęt?

Zdecydowanie tak, ponieważ wysoka cena zmywarki gastronomicznej szybko się zwraca – profesjonalny sprzęt zużywa mniej wody i prądu, straty w naczyniach są mniejsze, a dzięki wysokiej wydajności i zachowaniu najwyższych standardów higienicznych można sprawnie prowadzić swój biznes. Obecnie jednym z liderów w branży jest Winterhalter – ich zmywarki zdecydowanie wyróżniają się jakością na tle konkurencji.

Ważne jest jednak odpowiednie dopasowanie zmywarki do swoich potrzeb – przykładowo, w małej kawiarni najlepsza będzie podblatowa zmywarka do mycia szkła, podczas gdy w większej restauracji najlepiej sprawdzi się zmywarka kapturowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here