Rynek firm cateringowych ma się coraz lepiej. Posiłki dostarczane są nie tylko na przyjęcia, ale także do szkół czy szpitali. Przygotowywanie i transportowanie jedzenia nie byłoby jednak możliwe bez specjalistycznego sprzętu, takiego jak kociołek do zupy. Jakie jeszcze urządzenia przydają się w cateringu?

Kociołek do zupy

Najpopularniejsze obecnie są kociołki elektryczne przeznaczone do podgrzewania zup. Wbudowany termostat pozwala utrzymać zupę w wybranej temperaturze przez dłuższy czas. Kociołek do zupy występuję w różnych pojemnościach, od jednego do kilkunastu litrów. Wykonany może być w całości ze stali nierdzewnej lub posiadać lakierowaną obudowę. Sprawdzają się również w restauracjach, a nawet w użytku domowym.

Termos gastronomiczny

Firmy cateringowe przygotowaną żywność i napoje muszą dostarczyć w umówione miejsca. Niezbędne są więc pojemniki do transportu żywności zapewniające bezpieczeństwo i właściwą termoizolację. Termos gastronomiczny pozwala dostarczyć zimne lub gorące napoje w pożądanej temperaturze. Produkty docierają do klientów smaczne i idealnie ciepłe lub schłodzone. W ten sposób transportować można nie tylko napoje, ale też np. zupy.

Pojemniki gastronomiczne

Pojemniki pomagają przygotować, wyeksponować lub dostarczyć potrawę. Zwykle stosuje się je w witrynach grzewczych lub chłodniczych, ale zamykane mogą służyć również w transporcie. Charakteryzują się dużą wytrzymałością na niskie i wysokie temperatury. W sprzedaży znaleźć można pojemniki gastronomiczne w różnych rozmiarach oraz wykonane z różnego rodzaju tworzywa.

Dyspensery i warniki

Firmy cateringowe bywają wynajmowane do obsługi przyjęcia. Ich rola nie kończy się wtedy na dostarczeniu posiłków do klienta, trzeba je też ładnie podać. W przypadku napojów idealnie nadają się do tego dyspensery (do napojów zimnych) oraz warniki do wody (do gorących). Jest to znacznie bardziej higieniczny, ekonomiczny oraz estetyczny sposób podawania płynów niż zwykłe butelki lub dzbanki.

Co jeszcze może się przydać?

Jeśli chcesz dołączyć do grona właścicieli firm cateringowych, czeka Cię szereg inwestycji. Sprzęt, jaki przyda się poza już opisanym to chociażby patery, tace kelnerskie, pakowarki próżniowe, parniki czy wózki do serwowania. Nie możesz zapomnieć również o typowych przyborach kuchennych czy środkach czystości. Najważniejsze jednak, by wybierać jedynie sprzęt dobrej jakości. Przekłada się to na szybkość obsługi i smak potraw, a w dalszej kolejności na renomę firmy i ilość zadowolonych klientów.

Poprzedni artykułCentrum handlowe jako miejsce na własny biznes
Następny artykułHale stalowe wykorzystywane w przemyśle

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj