Olejowanie – sposób na ochronę drewna

Naturalne, drewniane powierzchnie wyglądają pięknie, ale niestety bardzo szybko niszczeją na skutek warunków panujących wokoło. Na surowe, niezabezpieczone niczym, drewno ma wpływ wilgotność i temperatura otoczenia, zabrudzenia jakie przejmuje z zewnątrz ale również owady, grzyby i bakterie, które niszczą drewno wewnątrz. Dlatego też drewno w czystej postaci jest wykorzystywane bardzo rzadko. Aby przedmioty z niego wykonane spełniały swoją funkcję muszą najpierw zostać odpowiednio zabezpieczone. Sposobów na to jest co najmniej kilka. Dziś kilka słów o olejowaniu.

Czym jest olejowanie?

Olejowanie to pokrywanie drewnianych powierzchni olejami naturalnymi. Do tego celu można wykorzystać specjalistyczne mieszanki dostępne w sklepach z artykułami budowlanymi lub oleje dostępne na co dzień w domu np. olej lniany.

Czy olejowanie jest ekologiczne?

Olejowanie drewna jest najbardziej j ekologiczną formą zabezpieczania jego powierzchni. Do tego procesu wykorzystuje się zazwyczaj oleje pochodzenia naturalnego lub ich mieszanki.

Jak olejowane jest drewno?

Olejowanie drewna wygląda bardzo podobnie do malowania lub lakierowania. W pierwszej fazie drewno jest przygotowywane do pokrycia go warstwą oleju. Musi zostać oszlifowane i wygładzane, tak by powierzchnia była czysta i gładka. Następnie na tak przygotowane drewno nakładana jest warstwa oleju. Można to zrobić za pomocą pędzla, gąbki lub delikatnej ściereczki. Nakładając olej na drewnianą powierzchnię należy robić to bardzo dokładnie, aby nie powstały zacieki i smugi. Po nałożeniu warstwy oleju należy odczekać trochę i czynność powtórzyć. Podczas pierwszego olejowania należy drewno pokryć olejem co najmniej dwa razy, a w razie konieczności czynność tą zwielokrotnić.

Co dzieje się z drewnem olejowanym?

Olej, którym pokrywane jest drewno nie pozostaje na jego powierzchni ale wnika w głąb. Wsiąka w nie chroniąc przed wilgocią i zmianami temperatury otoczenia. Olej wnikający w drewno poza chronieniem go, wpływa również na jego wygląd. Drewno po olejowaniu w naturalny sposób zmienia kolor – staje się ciemniejsze, niekiedy nabiera żółtawego koloru. Ponadto wzór drewna staje się bardziej wyraźny. Uwydatniają się wszystkie ciemniejsze elementy w strukturze drewna.

Jakie produkty najczęściej są olejowane?

Olejowanie to doskonały sposób zabezpieczania powierzchni drewnianych, które znajdują się w domach. Często stosuje się ten zabieg do ochrony drewnianych blatów łazienkowych lub kuchennych. Pięknie prezentują się pokryte olejem stoły i krzesła. Olejowanie to także doskonały sposób zabezpieczania drewnianych podłóg. Warto pamiętać, że choć olejowanie jest bardzo uniwersalnym sposobem ochrony drewnianych powierzchni nie zawsze się sprawdza. Przykładem mogą być meble. Ich olejowanie może być problematyczne nie tylko ze względu na sam proces nakładania oleju, ale także na późniejszą pielęgnację powierzchni.

Pielęgnacja powierzchni olejowanych

Powierzchnie olejowane wymagają nieco innej pielęgnacji aniżeli powierzchnie pokryte warstwą lakieru. Muszą być czyszczone po każdym użyciu i zabrudzeniu. Jednak poza tym konieczne jest odświeżanie warstwy ochronnej co najmniej raz na pół roku, w przypadku elementów często używanych, lub raz na rok w przypadku tych, które są rzadziej wykorzystywane. Pokrycie drewnianych powierzchni kolejną warstwą oleju nie sprawia specjalnych trudności – wystarczy przetrzeć powierzchnię ściereczką nawilżoną olejem.

Odnawianie olejowanych powierzchni

W przypadku, gdy drewno podczas użytkowania zniszczy się, konieczne może okazać się jego odnowienie. Aby tego dokonać wystarczy zeszlifować zewnętrzną warstwę a następnie nałożyć kolejną warstwę oleju lub innego środka zabezpieczającego np. lakieru lub farby.

Olejowanie to bardzo wygodny, prosty i ekologiczny sposób na zabezpieczenie powierzchni drewnianych przed zabrudzeniami, czynnikami zewnętrznymi oraz uszkodzeniami. Doskonale sprawdza się na powierzchniach drewnianych, które użytkowane są wewnątrz budynków takich jak blaty kuchenne, stoły czy krzesła. Wadą tego procesu jest konieczność systematycznego odnawiania warstwy oleju na drewnianej powierzchni.

Poprzedni artykułCzym powinna cechować się dobra lodówka turystyczna?
Następny artykułGłośniki Bluetooth czy AirPlay – która technologia okaże się lepszym rozwiązaniem?

1 KOMENTARZ

  1. Nie jestem przekonany czy drewniany blat olejowany do kuchni to dobre rozwiązanie.
    Nie wierzę że po każdym gotowaniu klienci będa czyścić blat w kuchni. A tym bardziej jak będzie olejowany i wystarczy że coś się na nim wyleje i się przebarwi.
    Jednak do kuchni proponowałbym blaty z laminatu a jeszcze lepiej z konglomeratu kwarcowego lub granitu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj