Pakowanie próżniowe to coraz częściej wybierany sposób pakowania, zabezpieczania i przygotowywania towarów do transportu. Ta metoda pakowania ma po prostu wiele różnych zalet. Stosowana m.in. w branży spożywczej, pozwala przedłużyć czas przydatności pakowanej żywności do spożycia, poprzez jej skuteczne zabezpieczenie przed działaniem różnego typu czynników zewnętrznych. W artykule dokładniej opisujemy, jakie są zalety stosowania worków do pakowania próżniowego, na czym polega taki sposób pakowania oraz czy może mieć też jakieś istotne wady.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności?

Na początku skupimy się jednak na dokładniejszym opisaniu samej czynności pakowania próżniowego żywności. Co ciekawe metoda ta jest chętnie stosowana zarówno przez producentów żywności, jak i przez osoby prywatne, które poprzez taki sposób pakowania, chcą nieco przedłużyć okres przydatności przygotowanych wcześniej potraw lub ich składników.

Do pakowania próżniowego można zastosować wiele różnych rodzajów opakowań. Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z firmy Supravis z Bydgoszczy, która jest jednym z największych w Polsce producentów opakowań z tworzyw sztucznych:

Obecnie dostępne są przynajmniej 4 rodzaje opakowań do pakowania próżniowego, czyli folie, worki, torebki i pudełka. Najłatwiejsze w stosowaniu są jednak worki. W pakowaniu próżniowym produktów wykorzystuje się specjalne zgrzewarki. Na początku pakowany produkt umieszcza się w odpowiednim opakowaniu foliowym. Później przy użyciu urządzenia zmniejsza się, poprzez redukcję ilości tlenu i podniesienie ilości CO2, panujące wewnątrz folii, worka lub pojemnika ciśnienie, a na koniec hermetycznie zamyka się opakowanie. Taki sposób pakowania ma naprawdę wiele zalet, dlatego też jest jednym z najchętniej wybieranych przez producentów żywności.

Jakie są największe zalety pakowania próżniowego żywności?

Celem pakowania próżniowego żywności jest wyeliminowanie dostępu do niej tlenu, który jest podstawowym czynnikiem, powodującym szybsze psucie się żywności, zmianę jej smaku i aromatu, wysychanie, utlenianie się znajdujących się w nich witamin oraz rozwój pleśni i innego typu drobnoustrojów. Ograniczenie ilości tlenu, poprzez umieszczenie żywności w szczelnym opakowaniu sprawia więc, że ta od razu może dłużej zachowywać swoją świeżość i zdatność do spożycia. Pakowane próżniowo, np. w będących głównym tematem naszego artykułu workach do pakowania próżniowego, produkty spożywcze przez długi czas zachowują także swoją konsystencję oraz wszystkie wartości odżywcze.

Zapakowane w worki próżniowe produkty mają także zapewnioną idealną higieniczność. Takie opakowania sprawiają po prostu, że nie ma ryzyka, ze w pewnym momencie wycieknie z nich jakiś płyn lub zaczną wydzielać się z nich zapachy. Co więcej, stosowanie opakowań hermetycznych, czyli metody pakowania próżniowego tak naprawdę usuwa konieczność stosowania w przechowywaniu substancji konserwujących i te są stosowane dużo rzadziej i w znacznie mniejszych ilościach. W przypadku produktów spożywczych ma to też automatycznie wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Czy pakowanie próżniowe produktów ma jakieś wady?

Pakowanie próżniowe ma też jedną istotną wadę. Mianowicie taka metoda pakowania wiąże się jednak z ponoszonymi kosztami. Obecnie dostępnych jest bardzo dużo metod pakowania żywności, które są nieco tańsze. Jednocześnie jednak albo nie są tak samo skuteczne, albo wiążą się z koniecznością stosowania także przy pakowaniu produktów różnych substancji konserwujących. W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej klientów przed dokonaniem zakupu sprawdza, czy w składzie kupowanych produktów znajdują się także jakieś podejrzane substancje, ich brak może mieć bardzo duże znaczenie marketingowe i zdecydować o zwiększeniu osiąganych ze sprzedaży zysków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here