Choroby grzybicze zbóż należą do najważniejszych zagrożeń w kontekście udanych upraw. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do strat w plonach sięgających nawet kilkudziesięciu procent. Liście zaatakowane przez grzyby tracą część powierzchni do przeprowadzania fotosyntezy, co przekłada się na słabszą jakość upraw. Oto trzy choroby, należące do najczęściej występujących na rodzimych polach.

Mączniak prawdziwy zbóż

Mączniak zalicza się do najgroźniejszych i jednocześnie najpopularniejszych chorób zbóż występujących na polskich uprawach. Zagraża roślinom przez cały okres wegetacji, a przy tym może zaatakować praktycznie wszystkie uprawiane gatunki. Przyczynia się do znacznego spadku plonów, a jednocześnie ograniczenia jakości ziarna. Stosunkowo łatwo go rozpoznać, ponieważ na żywych roślinach pojawia się biały lub jasnobrązowy nalot, szczególnie na blaszkach i pochwach liści. Objawy są widoczne zwłaszcza wiosną. Obszary dotknięte mączniakiem powoli obumierają.

Septorioza

Równie poważnym zagrożeniem dla upraw jest septorioza. Należy na nią uważać szczególnie w rejonach o wysokiej wilgotności, między innymi na wybrzeżu i w średnich partiach gór. Septorioza stanowi zagrożenie najczęściej dla pszenicy i pszenżyta. Objawy można zauważyć praktycznie we wszystkich stadiach rozwoju rośliny, najpierw w postaci żółtych plam na liściach, który następnie stają się brunatne. Niekiedy grzyb przynosi się także na kłosy, doprowadzając do septoriozy plew.

Brunatna plamistość liści

Postrachem rodzimych upraw jest także brunatna plamistość liści występująca przede wszystkim w wilgotnym i chłodnym klimacie. Pod kątem jej występowania uprawy należy obserwować szczególnie wczesną wiosną i jesienią. Atakuje pszenicę, pszenżyto oraz żyto. Obserwować należy przede wszystkim zewnętrzne strony liści, gdzie w pierwszej kolejności pojawiają się objawy w postaci niewielkich plamek, które dość szybko stają się czarne. Obszary dotknięte tą chorobą rozpoczynają zamieranie po około 6 dniach od pojawienia się grzyba. Straty w plonach mogą być bardzo poważne i sięgnąć nawet 50%. Źródłem zakażenia brunatną plamistością liści bardzo często bywają resztki pożniwne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here